Enzimek

Enzimek
Enzimek
Az enzimek a növényekben, állatokban, emberekben lezajló kémiai folyamatok katalizátorai. Ez annyit jelent, hogy maguk a kémiai reakcióban nem vesznek részt, csupán azok sebességét képesek növelni. Léteznek egyszerű és összetett enzimek, melyek abban hasonlítanak egymásra, hogy mindegyik építőköve valamilyen fehérje, de az összetett enzimek a fehérjén kívül egyéb anyagot is páldául vitamint, fém iont, stb - tartalmaz. Szervezetünk azért található enzimek sokasága, mivel adott enzim kizárólag egy adott kémiai reakció katalizátora. Az emberi szervezetben ezek az anyagok vesznek részt többek között az emésztésben. (A fenntikből következik, hogy más enzim felelel a szénhidrátok és más pl a zsírok lebontásáért.) Védő enzimek találhatók például bőrünk felületén, a nyálban de még a könnycseppeinben is. E biokatalizátorok között van olyan, amit szervezetünk állít elő, s olyan is, amit kizárolag táplálékkal juttathatunk szervezetünkbe. Ezimekben dús valamennyi a friss zöldség, gyümölcs, a különböző csírák, de igázan nyers fogyasztásukat ajánljuk.