Csontritkulás

Csontritkulás
Csontritkulás
A csontritkulás, azaz az osteoporozis az életkor előrehaladtával kialakuló, genetikailag 60-70%-ban meghatározott betegség. A rizikócsopotba főként a változókorú női populáció tagjai tartoznak.
Míg fiatal korunkban a csontozatunkban lévő csontépítő valamint csontfaló sejtjeink egyensúlyi működése biztosítja csontjaink folyamatos megújulását, addig ez az egyensúly nagyjából 35 éves életkortól kezdve elbillen a csontbontó folyamatok irányába. Csontjaik külső mérete ugyan olyan marad, viszont belső állományányukban elvékonyodnak, szerkezetük fellazul, így elvesztik rugalmasságukat. (Mindez akár spontán csonttöréshez is vezethet.) A menopauza után néhány évvel - a nemi hormonok hiányára visszavezethetően - ez a folyamat felgyorsulhat. Az erre hajlamosító tényzők között a mozgásszegény életmódot, a helytelen táplálkozást, de a 60 kg alatti testsúlyt a dohányzást és jelentős mennyiségű, rendszeres alkohol- valamint kávéfogyasztást találjuk. Tovább ronthatja a helyzetet egyes gyógyszerek mellékhatása, illetve bizonyos krónikus betegségek is.
A betegséget szinte állandó, erős csontfájdalom kísérheti, a csonttörések, pl: combnyak-, csípő-, összenyomásos csigolyatörés következhet be.